Drop Down Menu Georgian Biodiversity Database

Alectoris chukar

David Tarkhnishvili

2013-08-25

Alectoris chukar
Alectoris chukar
Accepted name: Alectoris chukar (Gray, 1830)
Common name: Chukar
Georgian name: კაკაბი
Synonyms: ***
Valid subspecies: ***
Taxonomic rank: Species
Taxonomy according to: http://datazone.birdlife.org/species/taxonomy

IUCN Status: LC
National Red list status: LC
Reason N/A
Trend Stable
Introduced/ინტროდუცირებული: Native
ენდემიზმი/Endemism: ***
გავრცელების ფართობი/EOO B1***
დაკავებული ტერიტორია/AOO B2***
Legal Status/დაცულობის სტატუსი:

Status Comment:
არ არსებობს საფუძველი ვივარაუდოთ, რომ (A1) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობა შემცირდა 50 ან მეტი პროცენტით ბოლო 10 წლის ან სამი თაობის განმავლობაში; (A2) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობა შემცირდა 30 ან მეტი პროცენტით ბოლო 10 წლის ან სამი თაობის განმავლობაში; (A3) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობა შემცირდება 30 ან მეტი პროცენტით მომდევნო 10 წლის ან სამი თაობის განმავლობაში; (A4) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობის შემცირება 30 ან მეტი პროცენტით ნებისმიერი 10 წლის ან სამი თაობის განმავლობაში, სადაც დროის პერიოდი მოიცავს წარსულსაც და მომავალსაც; (B1) საქართველოში ამ სახეობის გავრცელების არე (EOO) არ აღემატება 20,000კმ²; (B2) საქართველოში ამ სახეობის დაკავებული არე (AOO) არ აღემატება 2,000კმ²; (C1) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობა 10,000 ინდივიდზე ნაკლებია და მიმდინარეობს რიცხოვნობის უწყვეტი კლება არანაკლებ 10 პროცენტის 10 წლის ან სამი თაობის განმავლობაში; (C2) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობა 10,000 ინდივიდზე ნაკლებია, მიმდინარეობს რიცხოვნობის შემცირება და არცერთი ქვეპოპულაცია არ აღემატება 1000 ინდივიდს ან ყველა ზრდასრული ინდივიდი ერთ ქვეპოპულაციაშია; (D1) პოპულაცია 1000 ინდივიდზე ნაკლებია; (D2) სახეობის დაკავებული არე (AOO) <20კმ² ან ლოკაციების რაოდენობა ≤ 5-ზე და ეს ტერიტორიები საფრთხის შემცველია, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ტაქსონის ძალიან მოკლე დროში უკიდურესი საფრთხის წინაშე დაყენება ან გადაშენება; (E) არსებობს, რაოდენობრივი ანალიზის საფუძველზე, მაღალი ალბათობა რომ ეს სახეობა გადაშენდება უახლოესი 100 წლის განმავლობაში. ასევე (NT) არაა სავარაუდო ამ სტატუსის ცვლილება ახლო მომავალში. ამავდროულად, (RegST) სახეობა ფართოდაა გავრცელებული და არაა მოწყვლადი საქართველოს ფარგლებს გარეთ.

Remark/შენიშვნა:

Conservation Status (International): IUCN status (international) LC, ver 3.1 Pop. trend: stable.

Conservation Status (national): No conservation status attributed.

Economic importance (national): Important game bird.

Monitoring methods: Surveys (distance sampling); Habitat suitability modeling.

Research activities: No ongoing studies. Contacts: Alexander Abuladze, Zura Javakhishvili (Ilia State University), George Edisherashvili (Gori State University)

Specific information: Estimated national population varied within 20,000-100,000 in 1990-1992  (http://www.birdlife.org/datazone/speciesfactsheet.php?id=140#FurtherInfo). Land surveys (transect counts in Chachuna sanctuary and around Dali Reservoir in SE Georgia and extrapolation) by an ornithological team in 2013 (გურიელიძე 2013) inferred National population size below 8,000 individuals (95% upper confidence limit; average ca. 2,000). 

Why to monitor: Important game species.

Preliminary suggestion: Organize existing data into a user-friendly format freely available on the Internet. Organize annual monitoring at three pre-defined sites.

 

კონსერვაციული სტატუსი (საერთაშორისო): IUCN სტატუსი (საერთაშორისო) LC ver 3.1.  პოპულაციური ტრენდი: სტაბილური.

კონსერვაციული სტატუსი (ეროვნული): არ აქვს მინიჭებული.

ეკონომიკური მნიშვნელობა (ეროვნული): მნიშვნელოვანი სანადირო ობიექტი.

მონიტორინგის მეთოდები: აღრიცხვები (დისტანციური სინჯები); ჰაბიტატების მოდელირება.

კვლევები: არ მიმდინარეობს. კონტაქტები: ალექსანდრე აბულაძე, ზურა ჯავახიშვილი (ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტის ეკოლოგიის ინსტიტუტი, ზოოლოგიის ინსტიტუტი). გიორგი ედიშერაშვილი (გორის სახ. უნივერსიტეტი).

სპეციფიური ინფორმაცია: შეფასებით (1990-1992) საქართველოს პოპულაცია მერყეობდა 20,000-100,000 ფარგლებში  (http://www.birdlife.org/datazone/speciesfactsheet.php?id=140#FurtherInfo). ტრანსექტული თვლების და ექსტრაპოლაციის შედეგად, რომელიც 2012 წელს ჩაატარა ორნითოლოგიურმა ჯგუფმა ჭაჭუნას აღკვეთილში და დალის წყალსაცავის მიდამოებში (გურიელიძე 2013) ეროვნული პოპულაცია შეფასდა 8000-ზე ნაკლებ ინდივიდად (95% ზედა სანდოობის ინტერვალი; საშუალო შეფასება დაახლ. 2,000)

მონიტორინგის საჭიროება:  მნიშვნელოვანი  სანადირო ობიექტია. 

რეკომენდაცია: არსებული ინფორმაცია სახეობის შესახებ მისაწვდომი უნდა გახდეს ინტერნეტის მეშვეობით. წინასწარ შერჩეული სამი საიტის ყოველწლიური მონიტორინგი. 


Distribution: Eastern Georgia - dry rocky habitats in grasslands and scrubs of Iori Valley, lower part of Mtkvari Valley, and Eastern Great Caucasus Mountains


Reference for occurrence in Georgia: http://www.birdlife.org/datazone/speciesfactsheet.php?id=140
Bibliography: BirdLife International 2004. Birds in Europe Population Estimates, Trends and Conservation Status. BirdLife International, Cambridge, UK./BirdLife International. 2019. Alectoris chukar (amended version of 2018 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2019: e.T22678691A155454429. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2019-3.RLTS.T22678691A155454429.en. Downloaded on 01 December 2020./Keller, V., Herrando, S., Vorisek, P., Franch, M., Milanesi, P., Marti, D., Anton, M., Klvanova, A., Kalyakin, M.V., Bauer, H.-G., & Fopper, R.P.B. (2020). European Breeding Bird Atlas 2: Distribution, Abundance and Change. European Bird Census Council & Lynx Edicions, Barcelona.
Citation: Zura Javakhishvili, David Tarkhnishvili, 2013-08-25. [http://www.biodiversity-georgia.net/index.php?taxon=Alectoris chukar]. .Alectoris chukar. in: Tarkhnishvili D, Chaladze G (Editors). 2013. Georgian biodiversity database. http://www.biodiversity-georgia.net/. Downloaded on: 25 September 2021