Drop Down Menu Georgian Biodiversity Database

Ciconia ciconia

2018-06-26

White storks (Ciconia ciconia)
White storks (Ciconia ciconia)
Ciconia ciconia
Ciconia ciconia
Ciconia ciconia
Ciconia ciconia
Accepted name: Ciconia ciconia (Linnaeus, 1758)
Common name: White Stork
Georgian name: თეთრი ყარყატი (ლაკლაკი)
Synonyms: ***
Valid subspecies: ***
Taxonomic rank: Species
Taxonomy according to: http://datazone.birdlife.org/species/taxonomy
Comment about taxonomy: არ არსებობს საფუძველი ვივარაუდოთ, რომ (A1) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობა შემცირდა 50 ან მეტი პროცენტით ბოლო 10 წლის ან სამი თაობის განმავლობაში; (A2) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობა შემცირდა 30 ან მეტი პროცენტით ბოლო 10 წლის ან სამი თაობის განმავლობაში; (A3) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობა შემცირდება 30 ან მეტი პროცენტით მომდევნო 10 წლის ან სამი თაობის განმავლობაში; (A4) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობის შემცირება 30 ან მეტი პროცენტით ნებისმიერი 10 წლის ან სამი თაობის განმავლობაში, სადაც დროის პერიოდი მოიცავს წარსულსაც და მომავალსაც; (B1) საქართველოში ამ სახეობის გავრცელების არე (EOO) არ აღემატება 20,000კმ²; (B2) საქართველოში ამ სახეობის დაკავებული არე (AOO) არ აღემატება 2,000კმ²; (C1) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობა 10,000 ინდივიდზე ნაკლებია და მიმდინარეობს რიცხოვნობის უწყვეტი კლება არანაკლებ 10 პროცენტის 10 წლის ან სამი თაობის განმავლობაში; (C2) საქართველოში ამ სახეობის რიცხოვნობა 10,000 ინდივიდზე ნაკლებია, მიმდინარეობს რიცხოვნობის შემცირება და არცერთი ქვეპოპულაცია არ აღემატება 1000 ინდივიდს ან ყველა ზრდასრული ინდივიდი ერთ ქვეპოპულაციაშია; (D1) პოპულაცია 1000 ინდივიდზე ნაკლებია; (D2) სახეობის დაკავებული არე (AOO) <20კმ² ან ლოკაციების რაოდენობა ≤ 5-ზე და ეს ტერიტორიები საფრთხის შემცველია, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ტაქსონის ძალიან მოკლე დროში უკიდურესი საფრთხის წინაშე დაყენება ან გადაშენება; (E) არსებობს, რაოდენობრივი ანალიზის საფუძველზე, მაღალი ალბათობა რომ ეს სახეობა გადაშენდება უახლოესი 100 წლის განმავლობაში. ასევე (NT) არაა სავარაუდო ამ სტატუსის ცვლილება ახლო მომავალში. ამავდროულად, (RegST) სახეობა ფართოდაა გავრცელებული და არაა მოწყვლადი საქართველოს ფარგლებს გარეთ.
Reference for occurrence in Georgia:

IUCN Status: LC
National Red list status: LC
Introduced/ინტროდუცირებული: Native
ენდემიზმი/Endemism: ***
Legal Status/დაცულობის სტატუსი:
Trend: Stable
Reason: N/A
SPECIFIC INFORMATION: YR-R

გავრცელების ფართობი/EOO B1***
დაკავებული ტერიტორია/AOO B2***
Remark/შენიშვნა:

Conservation Status (International): IUCN status (international) Least Concern, ver 3.1. Definition (This species has an extremely large range, the population trend increasing).

Conservation Status (national): National status in the Georgian Red List (2006) VU (D1): (Population size estimated to number fewer than 200 – 225 mature individuals, living on the edge of its global range).

Economic importance (national): Currently absent. Potentially it is attracting for tourists in villages in Javakheti. Loved bird in southern Georgia.

Monitoring methods: nest counts in villages

Ongoing research: Regular counts executed ones in four years (Institute of Zoology, Ilia State University, contact – A. Abuladze).

Specific relevant information: White Stork in Georgia is considered as a rare migratory breeder, with limited breeding range. During breeding season species occurs only in Southern Georgia - at the Javakheti Upland (Abuladze, 1987; Abuladze et al., 1986; Abuladze & Eligulashvili, 1986; Kutubidze, 1985; Zhordania, 1962). The breeding area covers Akhalkalaki and Gomareti lowlands, Tzalka hollow, slopes of the Abul-Samsari and Javakhethi ridges. All known nests are located between 1250 - 2400 m a.s.l. 50-70 breeding pairs.

Relevant website: http://www.iucnredlist.org/details/106003835/0

Bird of the Year 2001 - White Stork - http://www.bcug.narod.ru/BirdofYear2001.html

Why to monitor: Species rare and important for conservation. Flagship species for Southern Georgia. Small breeding area. Very specific nest-sites selection – White Stork nests almost only in human settlements. Good visibility of the nests. All nests are known for local inhabitants. Easy and cheap to monitor. Data on the numbers available from previous decades.

Preliminary suggestion: rely on the regular censuses of this species.

 

კონსერვაციული სტატუსი (საერთაშორისო): IUCN სტატუსი (საერთაშორისო) Least Concern, ver 3.1. განმარტება: ძალიან დიდი არეალი, შემცირება არ აღინიშნება.

კონსერვაციული სტატუსი (ეროვნული): საქართველოს წითეწლი ნუსხა (2006), VU (D1): (პოპულაციის ზომა 200-225 ზრდასრულ ინდივიდზე ნაკლებია, პოპულაცია გლობალური არეალის პერიფერიაზეა განლაგებული.

ეკონომიკური მნიშვნელობა (ეროვნული): ამჟამად უმნიშვნელოა. საინტერესო ფრინველებზე დამკვირვებელი ტურისტებისთვის. სიმპატიით სარგებლობს მოსახლეობაში.  

მონიტორინგის მეთოდები: სოფლებში ბუდეების თვლა.

მიმდინარე კვლევები საქართველოში: რეგულარულ აღრიცხვებს ატარებს ილიას უნივერსიტეტის ზოოლოგიის ინსტიტუტი, საკონტაქტო პირი - ა. აბულაძე.

სპეციფიკური ინფორმაცია: საქართველოში იშვიათი მობუდარი, გადამფრენი სახეობაა, შეზღუდული არეალის მქონე. ბუდობა მხოლოდ სამხრეთ საქართველოში - ჯავახეთში (Abuladze, 1987; Abuladze et al., 1986; Abuladze & Eligulashvili, 1986; Kutubidze, 1985; Zhordania, 1962). ბუდობები ახალქალაქის და გომარეთის ვაკეზე, წალკის პლატოზე, აბულის და  ჯახახეთის ქედების ფერდობებზე. ბუდეები განლაგებულია ზღვის დონიდან 1250-2400 მ-ზე. ყოველწლიურად 50-70  წყვილია შემჩნეული.

ვებსაიტები: http://www.iucnredlist.org/details/106003835/0 http://www.bcug.narod.ru/BirdofYear2001.html

რატომაა საჭირო მონიტორინგი:  იშვიათი სახეობაა, სამხრეთ საქართველოში კულტურული მნიშვნელობა აქვს. მცირე საბუდარი არეალი. სპეციფიური ბუდობის ადგილები (თითქმის მხოლოდ სოფლებში). ადვილად დასათვლელი ბუდეები. მონიტორინგი ადვილია. წინა წლების ინფორმაცია ბუდეების რიცხვის შესახებ ხელმისაწვდომია (იხილეთ ბიბლიოგრაფია).

წინადადება: რეგულარული თვლები, ინფორმაციის დაგროვება მონაცემთა ბაზაში. 



Ciconia ciconia is recorded at 4 localities:

Akhalkalaki, (lat: 41.5, lon: 43.3),  Tsalka, (lat: 41.6, lon: 43.9),  Madatapa, (lat: 41.2, lon: 43.9),  Paravani, (lat: 41.4, lon: 43.7),  




Bibliography: BirdLife International. 2016. Ciconia ciconia. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22697691A86248677. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22697691A86248677.en. Downloaded on 23 April 2021./Keller, V., Herrando, S., Vorisek, P., Franch, M., Milanesi, P., Marti, D., Anton, M., Klvanova, A., Kalyakin, M.V., Bauer, H.-G., & Fopper, R.P.B. (2020). European Breeding Bird Atlas 2: Distribution, Abundance and Change. European Bird Census Council & Lynx Edicions, Barcelona./შოშიტაშვილი დ. (2021) ყარყატების ეკოლოგია და კონსერვაცია საქართველოში. სამაგისტრო ნაშრომი. საბუნებისმეტყველო მეცნიერებებისა და საინჟინრო ფაკულტეტზე, ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტი.
Citation: Kandaurov A., 2018-06-26. [http://www.biodiversity-georgia.net/index.php?taxon=Ciconia ciconia]. .Ciconia ciconia. in: Tarkhnishvili D, Chaladze G (Editors). 2013. Georgian biodiversity database. http://www.biodiversity-georgia.net/. Downloaded on: 20 September 2021